Sök:

Sökresultat:

142 Uppsatser om Religionsundervisning ćr 1-3 - Sida 1 av 10

Religionsundervisning i grundsÀrskolan

I LÀroplan för grundsÀrskolan 2011 har stor förÀndring skett i förhÄllande till föregÄende kursplaner som innehÄller religionskunskap. FrÄn att fokus till stor del enbart kretsat kring livsfrÄgor har studier kring specifika religioner Äterigen tagit plats i styrdokumenten. Denna studie undersöker hur man inom grundsÀrskolan arbetar med religionsundervisning, och i hur stor utstrÀckning eleverna har möjlighet att ta till sig den. Undersökningen har utförts med hjÀlp av kvalitativ data i form av intervjuer och vÀgs emot Edwin Cox krav pÄ förmÄgor som förutsÀtter religionsstudier. Studien visar pÄ att religionsstudier behöver konkretiseras för att möta de behov elever i grundsÀrskolan har.

BibelberÀttelser i undervisningen

Hur bedrivs religionsundervisningen pÄ skolorna idag? Hur tolkas och förstÄs religionsundervisningen av eleverna? Kan man arbeta med bibelberÀttelser, etik- och moralfrÄgor inom samma arbetsmoment?I vÄr undersökning ville vi bl.a. se och förstÄ:hur lÀrare praktiskt bland elever arbetar med religionsundervisning och med inriktning mot bibelberÀttelserhur de presenterar och berÀttar hÀndelserna för elevernavilka motiv de har för undervisningenhur eleverna uppfattade undervisningen och innebörden i berÀttelsernahur man kan vÀva samman bibelberÀttelserna med etik- och moralfrÄgorna.

Religionsundervisning i Ă„r 1-3

Syftet med arbetet Àr att ge en bild av religionsundervisningen i Är 1-3, betrÀffande innehÄll, förekomst av undervisning om"frÀmmande"religioner och lÀrares instÀllning till Àmnet. ReligionsÀmnets utveckling beskrivs och relevant religionsdidaktisk forskning presenteras. Vidare redovisas en enkÀtstudie som utförts bland ett antal verksamma lÀrare, vilka redogör för sin instÀllning till Àmnet, innehÄll i undervisningen samt sin instÀllning till undervisning om"frÀmmande"religioner i Är 1-3..

Spelfilm i religionsundervisning: Pedagogisk metod eller underhÄllning?

Denna uppsats Àr en studie i huruvida spelfilmer kan sÀgas vara en pedagogisk metod eller underhÄllning i religionsundervisning. Uppsatsens syfte Àr dÀrför att ur bÄde pedagogers och elevers perspektiv beskriva och besvara frÄgan om film gynnar lÀrande och undervisning i religionsÀmnet. För att fÄ svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar har vi genomfört bÄde en kvalitativ och en kvantitativ studie. Som metod har vi anvÀnt oss av intervjuer bland pedagoger och enkÀt bland elever. Vi har utgÄtt ifrÄn följande teman: attityd, förvÀntan, motivation, filmens tillÀmpning samt filmens fördelar och nackdelar.

Religionsundervisning pÄ gymnasiet : En undersökning om hur niondeklassare i Kalmar vill ha det.

Syftet med vÄr undersökning Àr att se hur elever i nian vill att deras kommande religionsundervisning pÄ gymnasiet ska se ut, samt undersöka om det skiljer sig nÄgot mellan killar och tjejer. Vi besvarar vÄra frÄgestÀllningar genom att dela ut enkÀter och intervjua elever i Kalmar. Resultaten vi fÄr fram i vÄr undersökning Àr bland annat att tjejer Àr mer intresserade av religion Àn killarna, eleverna vill diskutera och pÄverka sin egen undervisning samt vill lÀsa om annat Àn de fem vÀrldsreligionerna..

Kampen om innebörden i objektiv religionsundervisning

Uppsatsen Àr en studie av religionsundervisningens förÀndring frÄn 1955 fram till 1994. Med en diskursteoretisk ansats analyseras fem styrdokument och ett antal artiklar frÄn denna tidsperiod. Artiklarna Àr hÀmtade frÄn LÀrarnas tidning och dess företrÀdare. Syftet Àr att tydliggöra objektivitetsbegreppets roll i förÀndringen och kampen om innebörden i en objektiv religionsundervisning. Analysen visar pÄ tre positioner i debatten och en viss konflikt mellan tvÄ av dessa.

En smak av hinduism : ett undervisningsexperiment med integrativ religionsundervisning pÄ gymnasienivÄ

Syftet med denna uppsats var:Att planera, genomföra samt utvÀrdera en alternativ undervisningsmodell i hinduism pÄ gymnasienivÄ som syftar till att lÀra av och frÄn religionen snarare Àn om.Att jÀmföra denna alternativa undervisningsmodell och sÀtta den i relation till tidigare och med mer traditionell undervisning av religion pÄ gymnasienivÄ.Att blicka vidare och se om denna undervisningsmodell eventuellt skulle kunna implementeras Àven inom andra skolÀmnen sÄvÀl som i övriga kommunikativa och sociala kontexter..

Den nya eleven : En enkÀtundersökning om uppfattningar och vÀrderingar om livsÄskÄdning, religion och religionsundervisningen bland ett urval gymnasieelever idag.

Syftet med studien var att undersöka och lyfta fram elevers instÀllning och vÀrderingar till religionsundervisning, livsÄskÄdning och religion. Studiedeltagarna bestod utav tvÄ klasser pÄ en gymnasieskola i mellersta Sverige, dÀr bÄda klasserna gick det estetiska programmet. Undersökningen var en enkÀtstudie som samlades in och analyserades. Resultatet visade att elever pÄ en gymnasieskola inte har en konkret uppfattning kring sin religiösa tillhörighet. Studien visade Àven att eleverna hade en oklar uppfattning och bild utav Gud. Deltagarna var osÀkra pÄ Guds existens men trodde samtidigt att det kunde finnas en högre makt. Studieresultatet visade att en majoritet av studiedeltagarna trodde pÄ ett liv efter detta, sÄ kallad reinkarnation.

Religionsdidaktik : Att skapa engagemang i religionsundervisning

Studien undersöker hur religionsundervisning kan utvecklas för att göra det mer intressevÀckande för eleverna i gymnasiet. Genom tre intervjuer med bÄde elever och en lÀrare har synen pÄ religionsundervisning kommit fram. UtifrÄn olika tema har intervjuerna analyserats i relation till teoretisk bakgrund. Detta för att uppnÄ syftet och mÄlen med denna uppsats nÀmligen att svara pÄ hur man kan diskutera och reflektera kring elevernas religionsundervisning samt hur man fÄ undervisningen mer nÀrvarande för eleverna. Med nÀrvarande menar jag relationen mellan elevernas deras vardagsliv och religionskunskap.Ulf Sjödin och Jönsson Rune, Perssons Liljefors Bodil har Àgnat sig Ät studier om religionskunskap engagemang i grundskolan.

Reception i grundskolan

I LÀroplan för grundsÀrskolan 2011 har stor förÀndring skett i förhÄllande till föregÄende kursplaner som innehÄller religionskunskap. FrÄn att fokus till stor del enbart kretsat kring livsfrÄgor har studier kring specifika religioner Äterigen tagit plats i styrdokumenten. Denna studie undersöker hur man inom grundsÀrskolan arbetar med religionsundervisning, och i hur stor utstrÀckning eleverna har möjlighet att ta till sig den. Undersökningen har utförts med hjÀlp av kvalitativ data i form av intervjuer och vÀgs emot Edwin Cox krav pÄ förmÄgor som förutsÀtter religionsstudier. Studien visar pÄ att religionsstudier behöver konkretiseras för att möta de behov elever i grundsÀrskolan har.

Barns uppfattning om religion och religionsundervisningen : En intervju- och litteraturstudie av hur nÄgra barn i en Är 3-klass uppfattar religion, religionsutövning och religionsundervisning och av hur deras lÀrare försöker anknyta till barnens uppfattni

I denna uppsats har jag valt att undersöka sex elevers uppfattning om religion, religionsutövning och religionsundervisning samt hur deras lÀrare försöker anknyta till barnens uppfattningar. Syftet med uppsatsen Àr att fÄ en inblick i dessa barns uppfattningar om religion, religionsutövning och religionsundervisning och i hur man som pedagog kan dra nytta av att utgÄ frÄn elevernas erfarenheter för att göra en religionsundervisning anpassad till alla elever samt att resonera om svÄrigheter som kan förknippas med detta. Studien genomfördes med en kvalitativ forskningsmetod med semistrukturerade intervjuer och litteraturstudier. Intervjuerna har sedan analyserats och pÄ sÄ vis har jag fÄtt fram det som jag anser vara barnens uppfattning och instÀllning inom omrÄdet. Resultatet av studien visade att eleverna hade svÄrt att definiera begreppet religion, och i sina förklaringar satte de mest fokus pÄ det substantiella innehÄllet i en religion dvs.

Religionsundervisningen i den ÄlÀndska skolan : dess problematik, bakgrund och möjliga lösningar

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur dagens religionsundervisning kunde förÀndras för att bÀttre passa in i dagens skola och nutida samhÀlle.Uppsatsens vetenskapssyn Àr hermeneutisk, metoden Àr kvalitativ och har en induktiv ansats. Uppsatsen bygger pÄ lÀsning av bÄde tidigare och aktuell forskning om inlÀrning, ur sÄvÀl pedagogisk, psykologisk som neurologisk synvinkel, samt diskussion pÄ omrÄdet.MÄnga forskare har oberoende av varandra kommit fram till att inlÀrning sker bÀst nÀr elever fÄr anvÀnda sig av bÄde kropp och intellekt. Om vi kunde trÀna eleverna i varandet med varandra, genom musik, estetik och rörelse, kunde vi kanske ocksÄ vÀcka deras kÀnsla för andliga aspekter..

Muslimska elever vs. Islam i skolan : En fallstudie om muslimska gymnasieelevers upplevelser av islams presentation i svensk religionsundervisning

Islam Àr en av vÀrldsreligionerna och har miljoner anhÀngare vÀrlden över. Det finns en allmÀn uppfattning om islams problematik, sÄ till vida att islam sÀllan fÄr rÀtt presentation, dÄ exempelvis inom massmedia och skola. FrÄgan Àr hur skolan, som Àr vÄrt största lÀrosÀte presenterar en religion rÀttvist och utan fördomar, hur en religion blir presenterat pÄ ett icke nyanserat sÀtt.Uppsatsens syfte Àr att söka svar pÄ hur islam framstÀlls i svensk gymnasieskola, med metoder som dokumentstudier, fokusgrupp och djupintervjuer, dÀr muslimska elever berÀttar om erfarenheter och upplevelser.Generella slutsatser som framkommit Àr att muslimska elever anser att svensk gymnasieskola ger en delvis positiv bild av islam, som religion, men med vissa brister, sÄsom etnocentriskt tÀnkande, i muntlig presentation och text. Elever har Àven pekat pÄ en viss marginalisering och distansering gÀllande islams presentation i undervisningen..

"There is no good and evil. There is only power..." : Om ondskan i Harry Potterfilmer och om att anvÀnda film i religionsundervisning pÄ grundskolans senare del och pÄ gymnasiet

Syftet med uppsatsen Àr undersöka hur ondskan framstÀlls i Harry Potterfilmerna och att förbereda ett material som kan anvÀndas i religionsundervisning pÄ grundskolans senare del och gymnasiet för att fÄ till stÄnd en diskussion om ondska med elever.För att uppfylla mitt syfte tÀnker jag svara pÄ följande frÄgor:1. Hur vet man som tittare vilka som Àr onda? Vad finns det för ondskemarkörer i filmerna? Vilka gÀrningar, dialoger, miljöer och fÀrger visar vem som Àr ond?2. Hur kan man anvÀnda Harry Potterfilmerna i religionsundervisning pÄ grundskolans senare del och pÄ gymnasiet?I Harry Potterfilmerna har Voldemort valt den onda sidan för att fÄ makt.

"Sen om ingen vet sÄ sÀger hon det" : - en kvalitativ studie om hur gymnasieelever uppfattar att deras erfarenhet, tankar och intressen tillvaratas i religionsundervisningen.

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur gymnasieelever beskriver sin religionsundervisning. FrÄgestÀllningen rör huruvida eleverna sjÀlva uppfattar att deras tankar, erfarenheter och intressen tas tillvara i religionsundervisningen. I litteraturgenomgÄngen fokuseras pÄ de tvÄ omrÄdena lÀrande och dess förutsÀttningar samt religionskunskap och dess didaktik. Tidigare forskning som behandlar religionsundervisning, elever och livsfrÄgor samt elevers tÀnkande presenteras. Studien, som Àr inspirerad av Skolinspektionens kvalitetsgranskning av gymnasieskolans religionsundervisning, har sin teoretiska utgÄngspunkt i sociokulturell teori.

1 NĂ€sta sida ->